9 Mart 2017 Perşembe

Ev Yapımı Çikolatalı Fındık Kreması

"Tuzlucu" insanlardanım ben. Hani bir tarafa baklavaları, pastaları yığsan diğer taraftaki bir parça peynirli böreği tercih ederim. Kahvaltıda bal, reçel değil de peynir ararım... Tatlı konusundaki tek zaafım ise çikolata... ama o da en bitterinden olacak!

Eşim, benim tam zıttım bu konuda. Tuzluyla tatlıyı asla karıştırmaz mesela... ve kapanışı mutlaka tatlıyla yapar. Kızımsa sanırım bana benziyor. Evdeki üçlü böyle olunca, kahvaltıda aman aman bi nutella - saralle vs arayışımız olmuyor ama sofraya gelince de kavanozun dibini bulmakta da zorlanmıyoruz. İşte bu nedenle bu kavanozlardan bizim eve sayılı girer. Yıl boyunca belki bir-iki tane.

Az yiyişiminiz bu saydıklarım dışında bir nedeni yokken, geçtiğimiz günlerde bir de palm yağı tartışması başladı. Gıda sektöründeki tartışmalara hep temkinli yaklaşırım ben. Körü körüne tek bir söylenene inanmak yerine, konuyla ilgili çok kişiyi dinlemeye - okumaya çalışırım. Ama palm yağı konusunda böyle olmadı. Belki de daha çok "abur cubur" diye tabir edilen yiyeceklerde olduğundan ve bu yiyeceklerde bizim eve neredeyse hiç girmediğinden?

Gel gör ki, yine de kafanın bir köşesinde minik bir lamba bir süre açık kaldı! İşte tam da bu ışığın yandığı günlerde, Pınar's Desserts'ın takip ettiğim instagram sayfasında Ev Yapımı Çikolatalı Fındık Kreması tarifine denk geldim. Evde bütün malzemeler olduğundan hemen denedim ve tüm ev halkı tek kelimeyle ba-yıl-dık! Öyle ki, ilk denemenin ürünü, fotoğrafını çekmeye fırsat kalmadan midelerimize indi bile.

Baştan söyleyeyim, çok tehlikeli bir tarif bu. Benim gibi çok da tutkunu olmayanları bile bu kadar kendine bağlıyorsa, deneyen tutkunların hali kim bilir nasıl olur? Bir diyeceğim daha var: Ölçülere tamı tamına uyun. Artık gramlı mililitreli ölçülere sinir olmayı bırakın ve basit bir mutfak tartısı edinin. İnanın mutfakta hayat çok daha kolay olacak böyle... ve tartıya bir kez alıştınız mı, bir daha bırakamayacaksınız. Tecrübeyle sabittir...


EV YAPIMI ÇİKOLATALI FINDIK KREMASI
500 gr için

150 gr çiğ fındık
3 yemek kaşığı bal
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1/2 çay kaşığı tuz
150 gr çikolata (Kakao oranı %70)
150 ml süt

1. Fındıkları tavada veya önceden ısıtılmış 170 0C fırında karıştırarak kavurun. Ovarak kabuklarını temizleyin.

2. Sıcakken mutfak robotuna koyup, incecik olana kadar çekin.

3. Bal, sıvı yağ ve tuzu ekleyip, iyice karışana kadar robotu çalıştırın. Karışımı başka bir kaba alın.

4. Çikolataları benmari usulü eritip, fındıklı karışıma ekleyin ve iyice karıştırın.

5. Sütü kaynama noktasına kadar ısıtıp, ekleyin. Karışım homojen bir hale gelene kadar karıştırın.

6. Karışımı cam bir kavanoza aktarın. İyice soğuyunca ağzını kapatıp, buzdolabına koyun.

Tarifin orijinaline ve püf noktalarına Pınar's Desserts bu sayfasından ulaşabilirsiniz.

Küçük bir not: Eğer çikolatada bitter tercih etmiyorsanız, tarifte kakao oranı daha az bir çikolata tercih edebilirsiniz.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder