21 Mart 2017 Salı

Mozaik pastaya birkaç küçük dokunuş

Biraz okuldan dönen çocukluğumuz, biraz beş çayına gelen komşular... biraz süt yanı, biraz çay... Yıllardır popülerliğinden hiçbir şey kaybetmeden, tüm bu anlara tanıklık etmiştir mozaik pasta. Kolaydır ve temelde 4 malzemeyle şipşak halledilir: Bisküvi, süt, şeker ve kakao. Ben de zaman zaman mozaik pasta yapar buzluğa atarım; bizim evde tükenmesi de çok uzun sürmez.

Birkaç gün önce kızımın isteğiyle yine mozaik pasta için kolları sıvamışken, aklıma kitcheninred'in tarifi geldi. İnstagram'daki fotoğraflarını görür görmez hemen tarifine göz atmış ve "bunu denemeliyim" listesinin başına yazmıştım.

Bu kez Pınar Hanım'ın tarifine ve en önemlisi püf noktalarına birebir uyarak yaptım. Sonuçta ortaya şimdiye kadar yaptığım mozaiklerden çok daha farklı ve tek kelimeyle "efsane" bi mozaik çıktı. Ve bir kez daha anladım ki, birkaç küçük dokunuşla, en klasik tatlarda bile ciddi lezzet farkları yaratmak mümkün.


ÇİKOLATALI MOZAİK PASTA
10-12 KİŞİLİK

100 gr tereyağı
100 gr pudra şekeri
60 gr kakao
240 ml süt
300 gr pötibör bisküvi
80 gr bitter çikolata (iri kırıklanmış)
70 gr fındık (iri çekilmiş)
1 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi

* Kaynamamasına dikkat ederek tereyağını kısık ateşte eritip, ateşten alın.

* Tereyağına pudra şekeri, kakao, süt, portakal kabuğu rendesi ve çikolata parçalarını katın. Homojen bir karışım oluncaya kadar tel bir çırpıcı ile karıştırın.

* Fındıkları ekleyip, bir kaşık yardımıyla karıştırın.

* Çok ufalanmamalarına dikkat ederek bisküvileri elinizle iri parçalar halinde kırıklayıp, karışıma ekleyin ve bisküvileri çok ezmeden alttan üste doğru karıştırın.

* 3-4 dakika bekleyip, tekrar karıştırın.

* Hazırladığınız harcı temiz bir naylona sararak, yuvarlak - veya piramit- şekli verin.

* Pastayı bir tepsi içine yerleştirip, birkaç saat derindondurucuda bekletin.

Başta da bahsettiğim gibi, bu tarifin asıl farkı püf noktalarında. O nedenle onları ayrıca yazmakta fayda var bence.

1. Bitter çikolata, fındık ve portakal kabuğu rendesi (yerine limon kabuğu da kullanabilirsiniz) bu tarif için opsiyonel yani olmasa da olur. Ama bence mutlaka olmalı. Deneyin, farkı göreceksiniz.

2. Harca bisküvileri ekleyip, karıştırdıktan sonra 3-4 dakika bekleyip tekrar karıştırmak önemli bir adım. Çünkü bu sayede bisküviler harcı içine iyice çekiyor. Ben daha önce bu adımı hiç uygulamıyor, karıştırır karıştırmaz dolaba koyuyordum. Büyük hataymış!

3. Bir püf noktası da servis kolaylığı için: Pastanız 1-2 saat içinde hafifçe donduğunda dolaptan çıkarıp, dilimleyin. Ardından tekrar sararak derin dondurucuya kaldırın. Böylece servis vakti geldiğinde işiniz çok kolaylaşacak.

Tarifin orijinaline buradan ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder