17 Temmuz 2014 Perşembe

Fırında Parmak Tavuk

Garip bi durum bu... Yakınındayken, kolayca ulaşabilir durumdayken aklına gelmeyen bir sürü şey, uzaklaştığında aklına düşüveriyor. Hem de büyük bir özlemle... Bu özlemlerden biri de "dışarda" yenen yemeklere.

Son 1 yıldır küçük bir şehrin, merkeze 25 km uzaklıktaki küçük bir ilçesinin, küçük bir mahallesinde oturuyoruz. Evimizin yakın çevresinde 1-2 köfteci ve 1-2 kebapçı var sadece. Onlar da orta şeker. 1 yıl önce İstanbul'un göbeğinde oturuyorken, her iki yakadaki yerlere de kolayca ulaşabiliyorken çok mu sık dışarda yemek yiyorduk? Hayır. Oldum olası evcimen bir aileyiz biz. Ama şimdi uzağız ya onlara... İstediğimiz an gidemeyeceğimizi biliyoruz ya... İşte bundan özlemimiz de.

Dün akşamın yemeğini hazırlarken de bu özlemim depreşti ve bir gün önce aslında çok farklı bir tencere yemeği için aldığım tavuk göğüs etleri, benim anlık uydurma tarifimle "Fırında Parmak Tavuk"a dönüşüverdi.

Fırında Parmak Tavuk
2 kişilik

500 gr tavuk göğüs eti (kalın jülyen doğranmış)
100 gr tereyağı (eritilmiş)
2-3 diş sarımsak (rendelenmiş)
1/4 demet maydanoz (ince kıyılmış)
ekmek kırığı
tuz, karabiber (taze çekilmiş)

*Sarımsak, maydanoz ve tereyağını karıştırıp, tavuk etlerini de bu karışıma ekleyerek iyice harmanlayın.
*Ekmek kırıklarını çukur bir kaba koyup, tuz ve karabiberi ekleyin ve karıştırın. (Bu aşama da ekmek kırıklarına istediğiniz baharatları ekleyebilirsiniz)
*Yağlanan etleri tek tek ekmek kırıklarına bulayıp, yağlı kağıt dizdiğiniz fırın tepsisine dizin.
*Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 20 dakika pişirin.
*Arzu ederseniz üzerine limon sıkarak sıcak servis yapın.

Not: Ben dün akşam Parmak Tavukları fırında baharatlı patates ve havuç salatası ile servis ettim.

Fırında Baharatlı Patates
2 kişilik

4 adet orta  boy patates
3 çorba kaşığı zeytinyağı
2-3 diş sarımsak (rendelenmiş)
tuz, karabiber, kırmızı pul biber, kekik

*Patatesleri soyup, istediğiniz şekilde doğrayın. (Ne kadar küçük doğrarsanız, o kadar kısa sürede pişip, kızarırlar. Ben acelem olduğu zaman orta boy küpler şeklinde doğruyorum.)
*Doğradığınız patatesleri çukur ve derin bir kaba alıp, zeytinyağı, sarımsak, tuz, karabiber ve pul kırmızı biber serperek iyice karıştırın.
*Patatesleri yağlı kağıt yayılmış fırın tepsisine yayıp (birbirlerinin üzerine gelmemesine dikkat ederek), önceden ısıtılmış 250 derece fırında, patatesler pişip, hafif kızarıncaya kadar, yaklaşık 30 dakika pişirin. (Pişme sırasında tepsiyi bir-iki kez fırından çıkararak karıştırırsanız, patateslerin eşit pişmesini sağlarsınız)
*Tepsini fırından çıkarınca kekik serpip, sıcak servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder