15 Haziran 2014 Pazar

İlk deneme: Vişne reçeli

Evet, daha önce birkaç reçel denemem oldu. Sonuç: Hüsran! Ya şekerlendi, ya küflendi, ya da tadı tutmadı... Ama bu kez oldu sanırım?İlk kavanoz açılıp, tadı eşim ve komşum tarafından test edildi ve geçer not aldı.

Vişne reçeli

1 kg vişne
1 kg toz şeker
birkaç damla taze limon suyu
kabuk tarçın, karanfil (eğer koymak isterseniz)
temiz cam kavanoz

* Vişnelerin saplarını çıkarıp yıkayın. Eğer yerken ağzınızdan çekirdek çıkarmayı dert etmiyorsanız böyle de kalabilir ama benim gibi keyifçiyseniz, vişnelerin çekirdeklerini çıkarın. Çekirdek çıkarma işlemi için, bu işin aletini kullanabilir, çengelli iğnenin arkasını deneyebilir veya benim yaptığım gibi vişne tanelerini parmak aranızda hafifçe ovuşturduktan sonra sıkarak yapabilirsiniz.

* Vişneleri derince bir tencereye koyup, üzerine şekeri ilave edin. Eğer arzu ederseniz kabuk tarçın ya da karanfil de ekleyebilirsiniz. Tencerenin kapağını kapatıp, 24 saat bekletin. Böylece vişneler sularını salacaktır.

* Tencereyi orta ateşte ocağa koyup, ara ara karıştırın. (bu aşamada ocak başından ayrılmayın çünkü vişne reçeli kolayca kabarıp taşabilir). Kaynamaya başlayınca ateşi kısın ve 20 dak. tutun.

* 20 dakika sonunda tencereye birkaç damla limon suyu sıkın. Reçelinizi hafifçe karıştırıp, tencereyi ateşten alın.

* İnternetten bulduğum pek çok tarif, reçel oda sıcaklığına geldikten sonra kavanozlamayı öneriyordu. Ancak daha önceki "küflenme" tecrübelerim nedeniyle bu kez ben sıcak sıcak kavanozlara koyup, kavanozları ters çevirerek kapaklarının vakumlanmasını sağladım.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder