16 Aralık 2014 Salı

Güzel Kabak Tatlısı'nın sırrı

Kabak Tatlısı, yapımı en kolay tatlılardan biri. Ama en baştan söyleyeyim; işin sırrı tarifte değil, kabakta. Eğer kabağınızın cinsi iyi değilse, bu tarif de dahil, hangi tarifi denerseniz deneyin, tatlınız güzel olmayacaktır. Bu nedenle tariften önce, cevabını yaşadığım pek çok kötü tecrübe sonucu bulduğum "iyi kabak nasıl seçilir?" sorusuna yanıt vereyim.

Öncelikle temizlenip, doğrandıktan sonra poşetlenmiş kabakları almayın. Size yetecek büyüklükte bir parça seçip, onun kabuklarını soydurabilirsiniz. Gelelim tezgahtaki en güzel parçayı nasıl bulacağınıza:

Birinci aşama göz testi. Kabağın kabuk rengi canlı, içinin rengi ise koyu turuncu olmalı. Ardından, bu testi geçen parçayı dokunma testi için elinize alıp, etli kısmına hafifçe tırnağınızı batırın. Ne çok sert ne de çok gevşek olmalı. Ayrıca lif lif olmamasına da dikkat etmelisiniz.

En son test de dene-gör testi. Seçtiğiniz bu kabakla pişirdiğiniz tatlınız istediğiniz lezzette olursa, bundan sonra kabaklarınızı aynı tezgahtan almaya devam edebilirsiniz.


Kabak Tatlısı
8-10 Kişilik

1,5 kg balkabağı (soyulmuş, dilimlenmiş)
1,5 su bardağı toz şeker (daha tatlı isterseniz 2 su bardağı)
1 çubuk tarçın
8-10 adet karanfil

* Kabak dilimlerini yıkayıp, yaklaşık 5 cm'lik parçalara bölün. İyice yıkayıp, süzdükten sonra yayvan bir tencereye dizin.

* Kabakların üzerine toz şekeri gezdirip, karanfilleri serpin. Çubuk tarçını da yerleştirip, tencerenin kapağını kapatın.

* Tencereyi kısık ateşe koyup, şekerlerin erimesini ve kabakların suyunu salmasını bekleyin.

* Kabakların saldığı su kaynamaya başlayınca, ocağı orta ateşe getirip, tencerenin kapağını hafifçe aralayın. Kabaklar pişene kadar, yaklaşık 15-20 dakika pişirin.

* Kabakları suyuyla birlikte bir fırın kabına dizin. Fırın kabını, fırınınızın alt katına yerleştirin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırının ızgara konumunda, üzerleri kabuk bağlayıp, hafif kızarana kadar, yaklaşık 10 dakika daha pişirmeye devam edin.

* Fırından çıkarıp, ılık veya soğuk servis yapın. Arzunuza göre yanına kaymak koyarak, üzerine dövülmüş ceviz serperek veya tahin gezdirerek servis yapabilirsiniz.

Not 1: Kabaklarınızı tencereye dizerken, mümkün olduğunca tek sıra halinde dizmeye çalışın. Eğer iki sıra olacaksa, şekerin bir kısmını katların arasına serpin. Pişme sırasında da kontrol edip, gerekirse arada alttakilerle üsttekilerin yerini değiştirin.

Not 2: Kabakların pişip pişmediğini, bıçağın ucunu hafifçe batırarak kontrol edebilirsiniz.

Not 3: Kabaklar çok su saldıysa ve tenceredeki kabaklar piştikten sonra çok su kaldıyda, fırın kabına almadan önce, tencerenin kapağını açıp, ateşi yükselterek, birkaç dakika bu şekilde kaynatabilirsiniz.

Not 4: Fırınınız ızgara konumunda olacağından (sadece üst ısısı açık olacak), bu pişme sırasında gözünüzü tatlıdan ayırmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder