14 Temmuz 2017 Cuma

Ayılana gazoz bayılana erik suyu

Son 18 yıldır -yani evlendikten sonra- pek çok kez taşındım. Değişik şehirlerde, değişik değişik evlerde oturdum. Çok şükür ki, geriye dönüp baktığımda hep güzel şeyler var buralardan aklımda kalan... Komşudan öte dost olduğum insanlar, keyfi unutulmaz son dakika tatil kaçamakları, ada hayatının güzelliği, eşsiz Boğaz manzarası ve şimdi de yeşilin, ağacın binbir tonu.

Sabahları kuş sesleriyle uyandığım, yemek pişirmeye başladım mı kokuyu alan kedilerin bahçe kapısına vurarak "beni unutma" dediği, bahçede akşam kahvemizi yudumlarken bize "merhaba" demeden geçmeyen kirpilerin olduğu, sakin bir yerde oturuyorum 4 yıldır da. Ve bu yeşil renkteki sükunetin en önemli oyuncuları da ağaçlar. 4 mevsimi bize tablo gibi yaşatan ağaçlar var etrafımda. Çeşit çeşit çamlar, meşeler, mimozalar ve tabii ki meyve ağaçları...

Bahçemde bir pembe kiraz var ki, tadı yıl boyunca damaklarda... hemen karşımda koca bi incir. Ama buralarda en çok bulunan meyve ağacı erik. Hal böyle olunca da, "bu son" diye diye, kazan kazan erik suyu hazırlıyorum her sene.

Tıpkı domates konservelerini hazırlarken uyguladığım "pişir, kavanozla, vakumla" yöntemiyle şişelediğim bu erik suları sayesinde, sadece yazın buz gibi içmek için değil kış için de içecek stoğum sağlam.


EV YAPIMI ERİK SUYU

Bu tarif için tüm ölçülerim göz kararı olduğundan direkt tarife geçiyorum.

* Eriklerin saplarını ayırıp, güzelce yıkayın ve büyük bir tencereye alın.

* Tencereye, eriklerin üzerine çıkacak kadar temiz içme suyu doldurun.

* Tencerenin kapağını kapatıp, yüksek ateşe oturtun. Taşmaması için arada kontrol ederek, kaynama noktasına kadar ısıtın. Su kaynama noktasına geldiğinde erikleriniz de yumuşamış olacak.

* Kaynattığınız miktarda suyu alabilecek bir kabın ağzına ince delikli süzgeç oturtun. Kaynayan erikleri bir kevgir yardımıyla süzgeçe alıp, tahta kaşık yardımıyla ezerek sularını çıkarın.

* Tüm eriklere bu işlemi yaptıktan sonra, tencere kalan suyu da süzgeçten geçirin.

* Çıkan tüm suyu tekrar tencereye alıp, damak tadınıza göre şeker ilave edin. Orta ateşte ve şeker eriyene kadar karıştırarak tekrar kaynama noktasına kadar ısıtın.

* Ateşin altını kısıp, bir kepçe yardımıyla kavanozlama aşamasına geçin. Bu aşama için temiz kavanozlarınızı erik suyu ile doldurup, ağzını sıkıca kapatarak ters çevirin. Böylece kavanozların kapakları vakumlanacak ve erik sularınızı istediğiniz kadar saklayabileceksiniz.

Not: Şeker ilavesi sırasında acele etmeyin. Her şeker ilavesinden sonra eriyene kadar karıştırıp, tadına bakın. En başta fazla ekleyeceğiniz şeker, erik suyunuzun gereğinden fazla tatlı olmasına neden olabilir.

Not: Süzdüğünüz suyu tencereye alıp şeker ilave ettikten sonra üzerinde hafif bir köpük oluşabilir. Bu köpüğü bir kaşık yardımıyla alın.

Not: Kavanozlama aşamasında mutlaka bir mutfak bezi kullanın. Bu hem elinizin yanmasını önleyecek hem de kavanozların kapaklarını sıkıca kapatmanıza yardımcı olacaktır.

Not: Kavanozların kapağını sıkıca kapattıktan sonra hemen ters çevirin ve soğuyana kadar ellemeyin. Soğuduktan sonra karanlık ve serin bir yerde muhafaza edin.

11 Temmuz 2017 Salı

Klasik Fırında Makarna

Kaliteli malzeme ve doğru tekniklerle pişirilmiş bir yemek çoğunlukla lezzetlidir de... Ancak lezzetli yemekte fark yaratmak için yaratıcılık ve cesaret gerekiyor. Mesela bir fiske her zamankinden farklı baharat lezzetli köftenizi özel bir boyuta taşırken, birkaç fırt limon kabuğu rendesi tatlınızı bambaşka yapabiliyor. Ya da yanyana düşünemediğiniz iki gıda tencerede buluşunca ortaya muazzam bir tat çıkabiliyor. Ama işin yaratıcı kısmına geçmeden önce yemeklerin klasik hallerini hakkını vererek denemeli önce.

Fırında Makarna da bu klasik lezzetlerden biri. Damak zevkinize göre hazırlayacağınız malzemelerle çok zengin ve her biri birbirinden farklı Fırında Makarnalar hazırlamak mümkün. Ama Fırında Makarna en klasik sade haliyle bile çok güzel.


FIRINDA MAKARNA
12 DİLİM

Yarım paket fırın makarna
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
2,5 su bardağı süt
1 su bardağı kaşar peyniri (rendelenmiş)
Muskat
Tuz, karabiber (arzu edilen miktarda)

* Makarnayı tuzlu bol kaynar suda haşlayıp, süzün.

* Tereyağını eritip, unu ekleyin ve unun kokusu çıkana kadar kavurun.

* Tencereyi ateşten alıp, sürekli karıştırarak, yavaş yavaş sütü ekleyin. Tencereyi tekrar ateşe koyun.

* Tuz, karabiber ve muskat rendesi ekleyip, göz göz kaynayana kadar karıştırarak pişirin.

* Derin bir kapta haşlanmış makarnayla sosu iyice karıştırıp, bir fırın kabına yayın.

* Üzerine kaşar peynirlerini serpip, önceden ısıtılmış 200 derece fırında, üzeri kızarana kadar, yaklaşık 25 dakika pişirin.

* Fırından çıkardıktan sonra ılınıncaya kadar dinlendirip, dilimleyin.

Not: Beşamel sosun içinde kara kara görünmesini istemezseniz, karabiber yerine akbiber de kullanabilirsiniz.

Not: Makarnanızı eşit dilimleyebilmek için kare veya dikdörtgen bir fırın kabı tercih edebilirsiniz.

4 Temmuz 2017 Salı

Cheesecake yapmaktan korkmayın!

Daha önce denemeyi neden hep erteledim bilmiyorum? Aslında bu sorunun cevabını biliyorum: becerememekten korktum! Bu yüzden sorumu değiştiriyorum: Neden cheesecake yapmayı denemekten bu kadar korktum ki?

Hamurlu tariflere bulaşmaktan hep korkarım; e bu tarifte hamur yok... Malzeme listesinde "göz kararı, alabildiği kadar" gibi yuvarlak miktarlar yazan tariflerden de korkarım; e cheesecake tarifleri genelde tam ölçülü... Üstelik güzel yapılmış her çeşit cheesecake yemeyi de severim. Anlayacağınız boşuna korkmuşum.

Tatlı günlüğü bloğunun yazarı Melike İpek'in Limonlu Cheesecake tarifi instagramda karşıma çıkınca, ani bir cesaretle "yaparım" dedim ve önce eksik malzemeleri tamamlamak için eve en yakın markete koştum. Gelir gelmez de işe koyuldum. Orijinal tarife birebir uyarak yaptım ve sonuç ilk deneme için gayet başarılı oldu. Artık yemeklerin ortaklaşa yapıldığı toplantılarda ben hemen tatlı için kaldırıyorum elimi. Zira limonlu ferah tadıyla bu cheesecake özellikle sıcak yaz günlerinde çok iyi gidiyor.


LİMONLU CHEESECAKE
12 DİLİM

2 paket Eti burçak bisküvisi
75 gr tereyağı
400 gr labne peyniri
4 çorba kaşığı süzme yoğurt
2 adet yumurta
3/4 su bardağı tozşeker
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
1 paket vanilya
-limon sosu için-
1 su bardağı limon suyu
1 su bardağı su
1 paket vanilya
1 limon kabuğu rendesi
2 yemek kaşığı nişasta
3 yemek kaşığı şeker

* Bisküvileri ince kırıklı olana kadar robottan geçirin. Tereyağını çektiğiniz bisküvilere ekleyip, karıştırın.

* 23-25 cm'lik kelepçeki bir kek kalıbının tabanına yağlı kağıt yayın. Hazırladığınız bisküviyi yayıp, iyice sıkıştırın. En az yarım saat buzdolabında bekletin.

* Kremayı hazırlamak için labne peyniri, süzme yoğurt ve vanilyayı mikserle çırpın.

* Teker teker yumurtaları ekleyip, karışıma yedirin.

* Şekeri ilave edip, biraz daha çırpın.

* Son olarak un ve nişastayı ekleyip, tekrar karıştırın.

* Kalıbı buzdolabından alıp, hazırladığınız kremayı dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, ortası hafif sallanana kadar, yaklaşık 30-35 dakika pişirin.

* Fırını kapatıp, kapağını hafifçe aralayarak cheesecake'i fırında soğumaya bırakın.

* Limon sosunu hazırlamak için su, şeker, nişasta ve limon kabuğu rendesini orta ateşte ve karıştırarak pişirin.

* Kaynamaya başlayınca ocaktan alın. Limon suyu ve vanilyayı ekleyip, karıştırın.

* Sosunuz soğuduktan sonra pişirdiğiniz cheesecake'in üstüne dökün ve kekinizi buzdolabında bir gün dinlendirin.

* Kalıbınızın kelepçesini açıp, cheesecake'i servis tabağına alın ve dilimleyin. Limon dilimleri ile süsleyerek servis yapın.

Not: Ben fırına vermeden önce kalıbımın etrafını 2 katlı folyo ile sardım ben. Buna rağmen etrafı hafif kızardı. Belki benim fırınımla ilgili bir durum ama bence özellikle ilk deneme için siz de bunu deneyin. 

Tarifin orijinaline buradan ulaşabilirsiniz.