14 Temmuz 2017 Cuma

Ayılana gazoz bayılana erik suyu

Son 18 yıldır -yani evlendikten sonra- pek çok kez taşındım. Değişik şehirlerde, değişik değişik evlerde oturdum. Çok şükür ki, geriye dönüp baktığımda hep güzel şeyler var buralardan aklımda kalan... Komşudan öte dost olduğum insanlar, keyfi unutulmaz son dakika tatil kaçamakları, ada hayatının güzelliği, eşsiz Boğaz manzarası ve şimdi de yeşilin, ağacın binbir tonu.

Sabahları kuş sesleriyle uyandığım, yemek pişirmeye başladım mı kokuyu alan kedilerin bahçe kapısına vurarak "beni unutma" dediği, bahçede akşam kahvemizi yudumlarken bize "merhaba" demeden geçmeyen kirpilerin olduğu, sakin bir yerde oturuyorum 4 yıldır da. Ve bu yeşil renkteki sükunetin en önemli oyuncuları da ağaçlar. 4 mevsimi bize tablo gibi yaşatan ağaçlar var etrafımda. Çeşit çeşit çamlar, meşeler, mimozalar ve tabii ki meyve ağaçları...

Bahçemde bir pembe kiraz var ki, tadı yıl boyunca damaklarda... hemen karşımda koca bi incir. Ama buralarda en çok bulunan meyve ağacı erik. Hal böyle olunca da, "bu son" diye diye, kazan kazan erik suyu hazırlıyorum her sene.

Tıpkı domates konservelerini hazırlarken uyguladığım "pişir, kavanozla, vakumla" yöntemiyle şişelediğim bu erik suları sayesinde, sadece yazın buz gibi içmek için değil kış için de içecek stoğum sağlam.


EV YAPIMI ERİK SUYU

Bu tarif için tüm ölçülerim göz kararı olduğundan direkt tarife geçiyorum.

* Eriklerin saplarını ayırıp, güzelce yıkayın ve büyük bir tencereye alın.

* Tencereye, eriklerin üzerine çıkacak kadar temiz içme suyu doldurun.

* Tencerenin kapağını kapatıp, yüksek ateşe oturtun. Taşmaması için arada kontrol ederek, kaynama noktasına kadar ısıtın. Su kaynama noktasına geldiğinde erikleriniz de yumuşamış olacak.

* Kaynattığınız miktarda suyu alabilecek bir kabın ağzına ince delikli süzgeç oturtun. Kaynayan erikleri bir kevgir yardımıyla süzgeçe alıp, tahta kaşık yardımıyla ezerek sularını çıkarın.

* Tüm eriklere bu işlemi yaptıktan sonra, tencere kalan suyu da süzgeçten geçirin.

* Çıkan tüm suyu tekrar tencereye alıp, damak tadınıza göre şeker ilave edin. Orta ateşte ve şeker eriyene kadar karıştırarak tekrar kaynama noktasına kadar ısıtın.

* Ateşin altını kısıp, bir kepçe yardımıyla kavanozlama aşamasına geçin. Bu aşama için temiz kavanozlarınızı erik suyu ile doldurup, ağzını sıkıca kapatarak ters çevirin. Böylece kavanozların kapakları vakumlanacak ve erik sularınızı istediğiniz kadar saklayabileceksiniz.

Not: Şeker ilavesi sırasında acele etmeyin. Her şeker ilavesinden sonra eriyene kadar karıştırıp, tadına bakın. En başta fazla ekleyeceğiniz şeker, erik suyunuzun gereğinden fazla tatlı olmasına neden olabilir.

Not: Süzdüğünüz suyu tencereye alıp şeker ilave ettikten sonra üzerinde hafif bir köpük oluşabilir. Bu köpüğü bir kaşık yardımıyla alın.

Not: Kavanozlama aşamasında mutlaka bir mutfak bezi kullanın. Bu hem elinizin yanmasını önleyecek hem de kavanozların kapaklarını sıkıca kapatmanıza yardımcı olacaktır.

Not: Kavanozların kapağını sıkıca kapattıktan sonra hemen ters çevirin ve soğuyana kadar ellemeyin. Soğuduktan sonra karanlık ve serin bir yerde muhafaza edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder