26 Temmuz 2014 Cumartesi

Lorlu Mini Biber Dolması

Sık taşınmanın en iyi yanlarından birisi bu sanırım? Yeni komşular, yeni arkadaşlar... Hayatına giren, kişiliği, zevkleri, keyifleri birbirinden farklı onlarca insan...

Evlendikten sonraki 3. evimizin komşularından, 10 küsur senelik arkadaşım Selda'dan öğrenmiştim bu tarifi. Adını bilmiyorum çünkü sadece tarif etmiş, herhangi bir isim söylememişti bu yemek için. Ama ben adını Lorlu Mini Biber Dolması koydum.

Mini boyutta dolmalık biber bulmak her zaman mümkün olmadığından, çok sevmeme rağmen maalesef sıkça yapabildiğim bi yemek değil bu. Ama geçen Perşembe günü, Altınova pazarında bir tezgah dolusu mini dolmalık bibere denk gelince, düşünmeden doldurdum torbayı. Ve iş arkadaşım Pınar'ın, onlara yapmaya vaad ettiğim çilekli tatlıda kullanmam için Bandırma'dan getirdiği tatlı loru da bu akşam dolaptan çıkarıp, geçtim mutfak tezgahının başına.

Lor, yumurta ve dereotuyla karıştı... mini biberler bu karışımla dolup, kızardı... ve domates sosuyla kaplandı. Bu gece dolapta dinlenip, soğuyacaklar. Yarın akşama sofradalar...

Yapması biraz zahmetli ama o kadar lezzetli oluyor ki, kesinlikle değiyor!


Lorlu Mini Biber Dolması
4 kişilik

500 gr mini boy dolmalık biber (tek lokmalık olacak büyüklükte)
250 gr tatlı lor
2 yumurta
1/2 demet dereotu (temizlenmiş, ince kıyılmış)
4-5 adet orta boy domates (rendelenmiş)
4-5 diş sarımsak (ezilmiş veya ince rendelenmiş)
1 adet küp şeker
Sıvı yağ (kızartmak için)
Tuz

* Dolmalık biberleri temizleyip, yıkayın. Suları süzüldükten sonra dışlarını kurulayın.

* Lor, yumurtalar ve dereotunu bir çatal yardımıyla karıştırın.

* Biberleri lorlu karışımla doldurun. (Kızarırken peynirin taşmaması için, biberleri ağzına kadar doldurmamaya dikkat edin.)

* Sıvı yağı geniş ve derince bir tencerede kızdırıp, doldurduğunuz biberleri yerleştirin. Çevirerek her taraflarını kızartın.

* Kızarttığınız biberleri servis kabına dizip, biraz tuz serpin.

* Domatesleri ve sarımsakları bir tencereye alın. Tuz ve 1 adet küp şeker ekleyin. Orta ateşte ve ara ara karıştırarak, hafif koyulaşıp, sos kıvamını alana kadar pişirin.

* Domates sosunu biberlerin üstüne gezdirip, oda sıcaklığına gelinceye kadar bekletin.

* Buzdolabında soğuyuncaya kadar dinlendirip, soğuk servis yapın.

Not 1: Biberleri lorla doldurduktan sonra kağıt peçete yardımıyla dışını iyice temizleyip, kurularsanız, kızarırken patlamalarını engellemiş olursunuz.

Not 2: Buna rağmen, az da olsa patlamalar olacağından kızartma tenceresinin kapağını yarım kapalı tutabilirsiniz.

Not 3: Biberleri yağda çevirirken ağızlarını yukarı doğru tutarsanız, peynirin yağa akmasını engellemiş olursunuz.

Not 4: Bu yemeği ılık da servis edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder