7 Mart 2021 Pazar

Kuru Dutlu Şekersiz Kek

3 yumurta + 1 buçuk su bardağı tozşeker + yarısı sıvıyağ olmak üzere 1 su bardağı sıvı + 2 su bardağı un ve 1 paket kabartma tozu ile vanilya. Benim ilk öğrendiğim ve ölçülerini aklıma yazdığım kek tarifi bu. Ne zaman aklıma kek yapmak düşse, bu tariften çıkarım yola. 

Bu kez benim aklımda yoktu kek yapmak ama evimizin beyi dün akşam "yarın kek yapsana" deyince, bugün akşamüstü fırın yandı tabii. Evdeki malzemelerle de hem görüntüsü hem de tadıyla şahane bir kek çıktı ortaya. Açıksası şeker yerine kuru dut kullanınca özellikle kabarması konusunda epey endişe ettim. Ama sonuç harika oldu. 



KURU DUTLU ŞEKERSİZ KEK

12 adet


3 yumurta (orta boy)

1 su bardağı kuru dut (rondoda çekilmiş)

1/2 su bardağı sıvıyağ

1/2 su bardağı portakal suyu

1 portakalın kabuğunun rendesi

1 su bardağı un

1 paket kabartma tozu

12 kare bitter çikolata (isteğe bağlı)


* 3 yumurta ile rondodan çekilmiş kuru dutları mikserle çırpın. İçine sıvıyağ ile portakal suyunu ekleyip, çırpmaya devam edin. 

* Portakal kabuğu rendesi, un ve kabartma tozunu ekleyip, un iyice karışına kadar tekrar çırpın. 

* 12 adet muffin kalıbına paylaştırın. Ortalarına birer adet kare çikolata koyup, hafifçe bastırın. 

* Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, yaklaşık 20 dakika (kürdan testi yapabilirsiniz) pişirin. 

Not: Kuru dutlarınızı buzdolabında tutarsanız sertleşecektir. Bu haliyle rondodan geçirirseniz tozşeker görüntüsüne kolayca geleceklerdir. 

Not: Kuru dutun kıvamı nedeniyle 1 bardak un yeterli oluyor. Yani bu tarif şekersiz olmasının dışında az unlu.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder