11 Eylül 2017 Pazartesi

Çatlak tarif: Acıbadem Kurabiyesi

Acıbadem Kurabiyesinin nasıl yapıldığı konusunda hiçbir fikrim yoktu. Bu kurabiye ile ilgili bildiğim tek kesin şey ise dışarıdan ne zaman elimde Acıbadem Kurabiyesi ile gelsem kızımın mutluluğunun garanti olduğuydu. Evet tarifi hakkında hiçbir fikrim yoktu ama nedense zor olduğunu düşünüyordum. Taa ki, denemeye cesaret edene kadar.

Bu sene Datça'dan bademle -hem de kendi bademliğimizden- dönünce, ilk işimiz kızımın özel isteğiyle evde Acıbadem Kurabiyesi denemek oldu. Yazdım google'a "Acıbadem Kurabiyesi tarifi" diye, birkaç saniyede sayfalar sıralandı önümde. Bu kurabiyenin hamurunun pişirildiğini görünce şaşırdım çünkü hiç böyle bir şey tahmin etmiyordum. Sıradan birkaç tarife baktım, küçük malzeme miktarı farklarının dışında hepsi birbirinin aynıydı. Ben de içlerinden Burak Zafer'in Evim Lokanta programında hazırladığı tarifi seçtim.

Hamuru sıkma torbasında kullanmak yerine kaşık tercih etmenin dışında tüm tarifi harfiyen uyguladım. Sonuçtan gayet memnunum.



ACIBADEM KURABİYESİ
10 ADET

250 gr badem unu
375 gr tozşeker
6 adet yumurta akı
10 adet çiğ badem

* Badem unu, tozşeker ve yumurta akını bir tencereye alın. Orta ateşte ve karıştırarak, şeker eriyene kadar pişirin.

* Pişen hamuru ateşten alıp, ılınana kadar dinlendirin. Sıkma torbasına alarak -ya da bir kaşık yardımıyla- yağlı kağıt yaydığınız tepsiye aralıklarla, istediğiniz büyüklükte sıkın.

* Kurabiyelerin ortasına birer adet bütün badem yerleştirin.

*Önceden ısıtılmış 150 derece fırında, kurabiyeler çatlayıp, pembeleşene kadar, yaklaşık 30 dakika pişirin.

* Tepsiyi fırından çıkarıp, yağlı kağıdı nemli bir yüzeyin üstüne alın.

* Kurabiyeler elinizle tutabileceğiniz kadar soğuyunca yağlı kağıttan alıp, iki kurabiyeyi birbirine yapıştırarak soğumaya bırakın.

Not 1: Çiğ bademleri robottan geçirerek evde kendi badem ununuzu hazırlayabilirsiniz.

Not 2: Hamuru pişirirken şekerin eridiğini anlamak için çırpma telini kullanın. Telle hamuru karıştırdığınızda, telin izi hamurda kalıyorsa kıvama gelmiş demektir.

Not 3: Kurabiyelerinizi istediğiniz büyüklükte hazırlayabilirsiniz. Ancak pişme süresinin kurabiyenin boyutuna göre değişeceğini unutmayın.

Not 4: Fırınınızın performansına göre 130-150 derece arası bir sıcaklık tercih edebilirsiniz. Ancak 150 derecenin üzerine çıkmayın.

Not 5: Kurabiyelerin büyüklüğüne bağlı olarak pişme süresi değişecektir. Büyük boy kurabiyeler için yaklaşık 30 dakika sürüyor ama özellikle 20. dakikadan sonra gözünüzü kurabiyelerden ayırmayın.

Not 6: Hamuru tepsiye sıkarken, epeyce yayılacağını unutmayın!

Orijinal tarifin videosunu buradan izleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder