10 Şubat 2018 Cumartesi

Fırında Kış Sebzeleri

Evliliğimin -dolayısıyla mutfakta patronluğumun- 18. yılını geride bırakmama rağmen, bugüne kadar hiç yer elması pişirmediğimi fark ettim geçenlerde. Belki de anne evimde de hiç yemediğimden? En klasik haliyle, zeytinyağlısını pişirmek üzere, tatil dönüşü uğradığımız Ege pazarında, yarım kilo kadar atıverdim havuç torbasının içine.

Araya zeytinyağlı kereviz falan girince bir hafta kadar dolapta kaldılar. En sonunda dün, pazardan aldığım taze sebzeleri dolaba yerleştirirken, yer elmalarını dolaptan tezgahın üstüne taşıdım. Tam zeytinyağını tencereye akıtacaktım ki, "dur internette hızlı bi yer elması turu yapayım" dedim ve karşıma çıkan ilk tarif, yemek.com'daki Fırında Yer Elması oldu.

Bu tarifi okur okumaz, tencerenin altını kapatıp, fırının düğmesini çevirdim. İyice yıkadığım yer elmalarına, aynı büyüklükte doğradığım patateslerle havuçları da ekledim. Oldu benim tarif ""Fırında Kış Sebzeleri. Hem de ne iyi oldu!



FIRINDA KIŞ SEBZELERİ
4-6 KİŞİLİK

500 gr yer elması
2 büyük boy patates
1 büyük boy havuç
3-4 diş sarımsak (dövülmüş)
5-6 kaşık zeytinyağı
Tuz, karabiber (taze çekilmiş)
Kekik

* Zeytinyağı, sarımsak ve baharatları derince bir kapta karıştırın.

* Yer almalarını iyice yıkayın. Küçükleri olduğu gibi bırakın ve büyükleri ikiye kesin.

* Patateslerin kabuklarını soyun. Patatesleri ve havucu da yer elmalarının büyüklüğünde doğrayın.

* Tüm sebzeleri hazırladığınız zeytinyağının içine alıp, hepsi bu sosa iyice bulanana kadar karıştırın (bu aşamada en iyi karıştırıcı elleriniz olacaktır)

* Sebzeleri, yağlı kağıt serilmiş bir fırın kabına ya da tepsiye dökün (bu aşamada sosun tamamını almaya dikkat edin)

* Önceden ısıtılmış 180-200 derece fırında, yaklaşık 45 dakika-1 saat pişirin. Pişme süresinin ortasında sebzeleri bir kaşıkla karıştırarak, her taraflarının pişmesini sağlayabilirsiniz.

Not 1: Yer elmalarını benim gibi kabuklarıyla kullanacaksanız, iyice yıkamaya dikkat edin!

Not 2: Bu tarife istediğiniz kış sebzelerini ekleyebilirsiniz. Ancak kullandığınız sebzelerin pişme sürelerine dikkat edin. Pişme süreleri birbirinden çok farklı sebzeleri birarada kullanırsanız, bazı sebzeleriniz az pişerken bazıları da gereğinden fazla pişmiş olacaktır.

Not 3: Pişme süresi birbirine yakın sebzeleri eşit büyüklükte doğramaya dikkat etmek de, hepsinin aynı zamanda ve eşit derecede pişmesi için önemli.

Not 4: Sosa da sevdiğiniz başka baharatları ekleyebilirsiniz. Bence tuz, karabiber ve kekik olmazsa olmazlar. Tabii sarımsak da. Yemek pişerken sarımsağın eve yayılan kokusu bile baştan çıkarıcı.

Not 5: Yemeğin enfes sosuna bandırmak için, pişme süresinin son dönemlerinde fırına birkaç dilim ekmek de atabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder