3 Eylül 2014 Çarşamba

Sakız kokulu kek

Altın gününde, akşam oturmasında, mevlütte ya da sabah kahvesinde... Annem kendisine ikram edilen lezzetler arasında beğendiklerini, hemen oracıkta not alırdı birinci ağızdan dinleyerek... Ve arada bir, tarif dolu bu kağıt parçalarını temize çekme zamanı gelirdi. Bu görev de çoğu zaman benimdi... Defteri açar, yazmaya başlardım. Ve her tarifin yanına annemin notlarını düşerdim: Ayşe’nin Keki, Müzeyyen’in Çilekli Tatlısı, Berrin Hanım’ın poğaçası...

Bu akşam bizim evi mis gibi sakız kokusuyla dolduran kekin, benim notlarımdaki adı da Nükhet’in Keki. Çünkü beni Dr. Oetker’in sakızlı vanilyasından haberdar eden de, bu kekin tarifini veren de o.



Sakızlı Kek (Nükhet'in Keki)
3 yumurta
1 su bardağı toz şeker
2 su bardağı un
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 paket sakızlı vanilya
* Yumurtaları bir kaba kırıp, şekeri ilave edin. Orta devirli mikserle, şekerler eriyip, karışım hafif kabarana kadar, yaklaşık 4-5 dakika çırpın.
* Un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip, malzemeler birbirine karışana kadar, yaklaşık 1-2 dakika çırpın.
* Sütü ve sıvı yağı ekleyip, malzemeler birbirine iyice karışıp, pürüzsüz bir kıvam alana kadar, yaklaşık 3-4 dakika çırpın.
* Kalıbınızı sıvı yağla yağlayıp, hamuru dökün. Önceden 170 derecede ısıtılmış fırında, ortasına batırdığınız kürdan temiz çıkıncaya kadar, yaklaşık 45 dakika pişirin.
* Fırından çıkarıp, oda sıcaklığına gelene kadar dinlendirin. Kalıptan çıkarıp, soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder