20 Nisan 2020 Pazartesi

Fırında Taze Patates

Çay, şeker (çok az kullansak da), un, sıvıyağ... Benim kilerimin yedekli malzemeleri bunlar. Yani bir paketin dibini görmeden yenisini alırım mutlaka. Üç de sebze var bu listemde: Patates, soğan ve sarımsak. Çünkü lezzetli bir tencere yemeğinin olmazsa olmazı soğan benim için. E soğanın girdiği her yemeğe de sarmısak lazım. Patatesin ise özel bir yeri var. Her ne kadar soğan ve sarımsak kadar elzem olmasa da, mutlaka bulunmalı patates sepetimde. Çünkü bir sabah, kahvaltı için aniden haşlaması düşebilir aklıma. Ya da kızım akordeon patates isteyebilir. Buzlukta hazır bekleyen acil durum kurtarıcısı köftelerimin yanına fırında patates yapmam gerekebilir. Patates oturtması ve patates sulusu da favori yemeklerimdendir bu arada.

Şu sıralar her sebze alışverişinde eve giren patates ise mini mini taze patatesler. Evde hepimiz bayılıyoruz fırında taze patatese. Hele pişerken eve yayılan kokusu yok mu!

Tarifin özü, taze patatesleri zeytinyağı, sarımsak ve istediğin baharatlarla harmanlayıp, fırına vermek. Ama birkaç püf noktası, tarifin lezzetini çok daha üste çıkarıyor.

Bir de bir süre önce keşfettiğim ama deneme fırsatını anca şu corona günlerinde bulduğum Kuru Kuru Turuncu baharat karışımı var ki... Anlatılmaz tadılır.

O zaman buyrun tarife ve püf noktalarına


FIRINDA TAZE PATATES
4 kişilik

750 gr - 1 kilo taze patates (küçük boy)
Zeytinyağı
Sarımsak
İstenilen baharatlar
-ya da Kuru Kuru Turuncu Baharat Karışımı-
Sirke

* Patatesleri iyice yıkayıp, kabuklarını temizleyin (soymayın).

* Bir tencereye alıp, hafif yumuşayana kadar, yaklaşık 5 dak. haşlayın.

* Patatesleri süzüp, ilk sıcağı gidene kadar biraz bekleyin. Sonra bir fırın kabına alın.

* Üstlerine zeytinyağı gezdirip, istediğiniz baharatları serpin. Patateslerin arasına soyulmuş sarımsak dişlerini de koyup, karıştırarak yağ  ve baharatlara bulayın.

* Kabın üzerini tercihinize göre alüminyum folyo veya yağlı kağıt ile kaplayıp, önceden ısıtılmış 180-200 derece fırına yerleştirin. Patatesler yumuşayana kadar, yaklaşık 30 dak. pişirin.

* Kabı fırından alıp, üzerini açın. Bir bardak altıyla patateslere hafifçe bastırarak, yassılaştırın. (fazla ezmemeye dikkat edin) Patateslere biraz (1 çorba kaşığı kadar) sirke serpip, karıştırın ve üstü açık olarak tekrar fırına verin.

* Patatesler hafif kızarana kadar, yaklaşık 15 dak. daha pişirin. Sıcak servis yapın.

Not: Patatesleri mümkün olduğunca aynı büyüklükte seçmeye dikkat edin. Böylece pişme süreleri eşit olacaktır.

Not: Malzemeleri yazarken baharatların isimlerini ve miktarını belirtmedim, çünkü damak tadınıza göre arzu ettiğiniz baharatları istediğiniz kadar kullanabilirsiniz. Ben 2 dolu tatlı kaşığı kadar Kuru Guru Turuncu - Sebze Çeşnisi kullanıyorum. Bu karışımın içinde kuru sarımsak, soğan, kekik, pul biber, toz kırmızı biber, renkli biber, kereviz, zerdeçal ve tuz var.

Not: Eğer taze kekik, taze biberiye gibi baharatlar kullanacaksanız, yanmamaları için bunları, patatesleri fırından çıkardıktan sonra serpiştirin.

Not: Zeytinyağı için de miktar yazmadım ama elinizi korkak alıştırmayın derim :)

Not: Sirke için elinizde olan herhangi bir sirkeyi kullanabilirsiniz. Bu adımı atlamayın çünkü patatesinizin gevrekliğinde etkisi olacak. Ayrıca merak etmeyin, patatesler sirke kokmuyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder