12 Nisan 2020 Pazar

Kefirli Mayasız Bazlama

"Korona virüsü bir yiyecekle eşleştir" deseler herkesin ortak cevabı "ekmek" olur sanırım. Önce mayalar bitti markette, kilolarca un taşındı evlere... Sonra instagramda boy boy, çeşit çeşit ekmek fotoğrafları paylaşılmaya başlandı... Ve bir gece ansızın açıklanan sokağa çıkma yasağının ardından, son iki saatte fırınlarda uzunnn ekmek kuyrukları oluştu!

Bizim evde sabah kahvaltılarının dışında ekmek yenmiyor pek. Mahalle fırınından aldığımız büyük boy bir ekmeği dilimletip, buzdolabına koyduk mu, bir hafta kadar ekmek düşünmüyoruz bir daha. Sabahları ısıtıp, yiyoruz. Bu nedenle bizim evin en önemli, emekçi beyaz eşyalarından birisi tost makinamız!

Ekmekle olan bu ilişkimizin dışında, benim hamurla aram pek iyi değil. Yanlış anlaşılmasın, hamur işlerini yemekten bahsetmiyorum. İçinde "hamuru yoğurun" lafı geçen tarifleri yapmaktan bahsediyorum. Belki bugüne kadar hamura pek elimi sokmadığımdan, açıkçası korkuyorum da biraz bu tariflerden. "Aldığı kadar un", "kulak memesi" lafları beni benden alıyor! 

Hal böyle olunca, bu karantina günlerinde de ekmekle pek ilgilenmedim. Yalan yok, fırından yeni çıkmış ekmeklerin fotoğraflarını gördükçe canım çekmiyor değil... sadece bu istek henüz beni ekmek yapmayı deneme konusunda cesaretlendirecek kadar çok değil. Ama bu sabah hamurla arkadaş olmaya karar verdim. "Ekmek yapamıyorsam bazlama da mı yapmayayım?" dedim kendi kendime ve koyuldum işe. 

Önce netteki birkaç bazlama tarifine göz attım. Sonra herhalde içindeki kefir beni cezbettiğinden Söke Un'un sayfasındaki bu tarifte karar kaldım. Hamurla ilişkimiz yeni yeni başladığından da verilen tarifteki ölçüleri yarı yarıya azalttım. Baştan korkutmayalım birbirimizi değil mi?



KEFİRLİ MAYASIZ BAZLAMA
8 adet

1/2 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı kefir
1 küçük boy yumurta
1 çay kaşığı tuz
1/2 paket kabartma tozu (5 gr)
1 çay kaşığı karbonat
Aldığı kadar un (yaklaşık 3 bardak)

* Yoğurt, kefir ve yumurtayı derin bir kapta karıştırın. 

* 1 bardak unla beraber, tuz, kabartma tozu ve karbonatı eleyerek ilave edin ve karıştırın. 

* Yavaş yavaş un eklemeye devam ederek, ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin ve iyice yoğurun. 

* Hamuru 8 parçaya bölüp, her bir bezeyi elinizde yuvarlayın. Un serpiştirilmiş bir tepsiye dizip, üzerine temiz bir mutfak havlusu örtün. Oda sıcaklığında yarım saat dinlendirin. 

* Tezgahınızı hafifçe unlayıp, merdane yardımı ile bezeleri küçük pasta tabağı büyüklüğünde açın (yaklaşık 15 cm)

* Tavanızı iyice ısıtıp, açtığınız hamurları yerleştirin. Tavanın kapağını kapatın. Dışı kabuk tutana kadar önce yüksek ateşte, sonra içinin pişmesi için kısık ateşte, her iki yüzünü de kızarana kadar pişirin. 

* Yumuşamaları için, tavadan aldığınız bazlamalarınızın her iki yüzüne tereyağı sürün. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder