26 Ağustos 2021 Perşembe

TabiatımızÖzel

Bir restorana gitmek için seçim yaparken, mümkünse menüsünü önden görebilmek istiyorum ben. Ve eğer çarşaf çarşaf uzanan bir listeyle karşılaşıyorsam, direkt vazgeçiyorum orada yemek yemekten. Çünkü lezzetin çok çeşitte değil, mevsiminde ve kaliteli -hatta lokal- malzemelerle hazırlanmış az ama öz bir menüde olduğunu defalarca deneyimledim. 


Menüsünü bu tarz hazırlayan mekanların son dönemde dikkat ettikleri bir başka konu da "sıfır atık". Çünkü kayaklar hızla tükenirken, gelecek nesillere sahip olabilecekleri bir şeyler bırakmak için bizim adım atmamız şart. Bu mottoyla, mutfağında sıfır atık prensibiyle çalışan şeflerin başında da, Neolokal'in mutfağında %96 Sürdürülebilir Sıfık Atık Menüsü hazırlayan Maksut Aşkar geliyor. Maksut Aşkar, Neolokal'de Anadolu tatlarını modern bir bakışla sunarken, atık çıkarmamaya da özellikle dikkat ediyor. Çıkan çok az miktar da atık da, bahçelerinde kompost oluyor. 


Geleceğe Artı Değer başlığı altında çevre konusunda sosyal sorumluluk projelerine imza atan markalardan birisi ise Anadolu Efes. Çözümün bir parçası olmak için ürün ambalajlarından restoranlardaki servis sunumlarına kadar sürdürülebilirlik çerçevesinde değişiklikler yapmış Efes. Sıcak bir yaz akşamında gün batımında içtiğim soğuk birkaç koca yudum dışında benim birayla aram pek iyi olmasa da, sevenleri bu değişiklikleri fark etmiştir herhalde. Bir fark de Efes +1 şişelerinde. Şişelerin arkasındaki karekodu telefonunuzla okuttuğunuzda, ağaçlandırma yapılacak alanda yer almasını istediğiniz ağacın tohumunu seçerek bu projenin bir parçası olunabiliyor. Amaç Orman Genel Müdürlüğü'nden alınan izinlerle Mersin ve Artvin'deki alanlara 2 milyon tohumu toprakla buluşturmak. #tabiatımızözel etiketiyle duyurulmaya çalışılan projenin en güzel yanı ise ürün alımına bağlı olmaması. Pamuk eller karekod okutmaya yani...

Efes bu özel kampaya için Maksut Şef'le işbirliği yapmış elbette. Dün akşam Urla'da Rastavlu'da Efes'in evsahipliğinda Maksut Aşkar ile keyifli bir akşam geçirdik. Zahter baharatının içinde kavun-karpuz çekirdeği olduğundan, kullandığımız limonların kabuklarını nasıl değerlendirebileceğimize dair çok özel bilgiler öğrendik. Neolokal mutfağından çok lezzetli tatlar denedik. Bir de birlikte hemencecik bir et tartar hazırlayıp yedik. 

İzmir'e daha yeni taşınmışken böyle keyifli bir etkinlikte bulunmak çok keyifliydi. severek takip ettiğin bir şeflebirlikte olmak da çok özel. 

Tohum toplarının bir an önce toprakla buluşup, koca koca ağaçlara dönüşebilmesi dileğiyle... #tabiatımızözel Hem de çok!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder