Heybeliada’da yaz-kış 3 yıl oturduğumu bilenler, duyanlar
hemen sorar “adada yaşamak nasıl bir şey?” diye… Havamdaysam uzun uzun
anlatırım, bazen de geçiştiririm. Ama özetle durum şudur ki, farklıdır adada
yaşamak. Kimi zaman zorlayıcı, kimi zaman eğlenceli ama illa ki farklı.
Boşalan vapura doğru baktığınızda
hemen anlarsınız kimin “adalı”, kimin turist olduğunu. Adalılar hızla gideceği
yere ilerlerken, turistler daha iskelede uzun uzun etraflarını seyre dalar.
Sonrasında piknikçiler ekmek, içecek almak için çarşıya yönelir, denizciler de
plajlara. Gün boyunca yenilir, içilir, denize girilir ve koşa koşa akşam
vapuruna yetişilir.
Oysa, adaların ruhu ara sokaklardadır. Üstelik hiç
ummadığınız sürprizler de karşılayabilir sizi bu sokaklarda.
Heybeli’nin sürprizlerinden birisi de
çarşının devamından çıkılan bir üst sokak olan İşgüzar’dadır. Bahsettiğim
sürprizin adı “Ev’den". Aslında bir reçel dükkanı burası.
Eğer klasikseverlerdenseniz burası sizin için çok uygun olmayabilir ama yeni
tatlar denemekten hoşlanıyorsanız, doğru adrestesiniz demektir.
Yeni tatlardan kastım, bu küçük dükkan dışında
başka yerde bulamayacaklarınız. Mesela mimoza reçeli… Acıbiber reçeli... Bodrum mandalinası reçeli... Kuruyemişli incir reçeli... Bunları başka bir yerde bulamayacağınıza eminim, çünkü tamamının formülü,
dükkanın sahibi Emine Hanım’a ait.
O hangi lezzetlerin reçele yakışabileceğini ve hangilerini
reçel kavanozunda bir araya getirebileceğini düşünüp, öyle koyuluyor işe. Önce
malzemeleri temin ediyor en güzel pazarlardan veya doğanın kucağından. Ardından
geçiyor evindeki ocağının başına. Önce reçellerini kaynatıyor, sonra
balkonundaki masasında ada güneşiyle buluşturuyor ve ardından kavanozluyor.
Sonra doldurduğu gibi kavanozları pazar arabasına, getirip diziyor bu küçük
dükkanının raflarına.
Evden’de bulabileceğiniz ana lezzet
reçel ama bununla sınırlı değil çeşitler. Yine Emine Hanım’ın mutfağından çıkan
ev eriştesi, turşular, likörler ve hatta kurabiyeler de raflardaki yerini alıyor
hazır oldukça.
Yolunuz düştüğünde dükkan kapalıysa
eğer, kapıda yazılı telefon numarasını aramaya çekinmeyin. Notta da yazdığı
gibi, kısa sürede gelecektir Emine Hanım. Dükkan kapalı olduğuna göre ya evinde
reçel kaynatıyordur, ya hamur açıyordur ya da turşu kuruyordur…
Unutmayın, lezzetli sürprizleri
bulmak için biraz keşfe çıkmak gerek!
Not: Bu yazı ilk olarak yemek.com sitesinde yayınlanmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder