11 Mart 2021 Perşembe

Mayasız Fit Poğaça

 "Hamuru kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun" yazan tariflere karşı ördüğüm duvarımı poğaça ile kırmaya başladım. Bir süredir evde mayalı poğaça yapıyordum ama aklım da mayasız poğaçalardaydı. Yaklaşan baharla birlikte fit tariflere olan ilgim de artınca, @diyet.tariflerimiz hesabının yulaf unu ve tam buğday unu ile yaptığı tarif benlik deyip, elimi soktum hamura. Orijinal tarifte her bir poğaçanın kalorisi 60 kcal olarak verilmiş. Ben içine peynir eklediğim için biraz daha arttı tabii.. 

Beyaz un yerine yulaf ve tam buğday unu kullanıldığı ve içinde maya olmadığı halde o kadar yumuşak oldu ki, şaşırdım. Üstelik ertesi güne kalan poğaça da, yumuşaklığını önemli ölçüde koruyordu. Yani bu tarif de denendi, yüksek not verildi, "bundan sonra yapılsın"lar listesine yazıldı ve bu nedenle buradan da paylaşılıyor. 


MAYASIZ FİT POĞAÇA

10 ADET

1 yumurta (sarısı ve beyazı ayrılmış)

4 dolu kaşık yoğurt

1/2 çay bardağı zeytinyağı

1/2 bardak yulaf unu (yulafı rondodan geçirin)

1 su bardağı tam buğday unu (istediğiniz bir cins un da olur)

1 pkt kabartma tozu

1 çay kaşığı tuz

Pul biber, kekik, nane

Peynir (içi için)

Çörekotu (üstü için)


* Yumurta beyazı, yoğurt ve zeytinyağını bir kapta karıştırın. 

* Yulaf unu, tam buğday unu, kabartma tozu, tuz ve diğer baharatları ekleyip, önce bir çatal yardımıyla karıştırıp, sonra da elinizle yoğurarak ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur elde edin. 

* Hamurun üstünü bir mutfak beziyle kapatıp, 15 dak. dinlendirin. 

* Beyaz peyniri bir çatalla ezin. Tepsinize yağlı kağıt yayın. 

* Hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, avucunuzda açın. İçine peynir koyup, kapatın ve yuvarlayın. Hamur bitene kadar aynı işlemi yapın ve tepsiye dizin.

* Yumurta sarısını çırpıp, bir fırça yardımıyla poğaçaların üstüne sürün. Çörek otu serpin. 

* Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üstleri kızarana kadar, yaklaşık 15-20 dakika pişirin. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder