8 Mart 2021 Pazartesi

Favanın Mercimek Hali

Ekmek üstü yenebilecek hemen her lezzeti çok severim ben. Meze ve salata türü tariflere düşkünlüğüm de bundan herhalde. Mezeler içinde favanın da ayrı bir yeri var gönlümde. 

Fava deyince bakladan yapılanı geliyor akla hemen ama Bakla Fava benim fava listemde alt sıralarda. Liste başında ise ilk kez Midilli'de yediğim Bezelye Fava var. Ilık ılık, kırmızı soğanlı... Haftasonu instagramda @diyetyemeklerii'nin Mercimek Fava tarifini görünce, denemek için tereddüt bile etmedim. 

Evde kırmızı soğan olmadığı için servisini farklı yaptım ama benden ve evdekilerden tam not alan bu fava, bizim evde daha çok pişeceğe benzer. Aslında 4 kişiye bol bol yetecek bu ölçüyü karı-koca mideye indirmemiz de bunun en iyi kanıtı.



MERCİMEK FAVA

4 KİŞİLİK

1 su bardağı kırmızı mercimek

1 büyük boy soğan

4-5 diş sarımsak

2 yemek kaşığı zeytinyağı

2 su bardağı sıcak su

Tuz

2'şer çay kaşığı kimyon ve zerdeçal


* Soğanları ve sarımsakları yemeklik doğrayın. zeytinyağında yumuşayıncaya kadar kavurun. 

* Yıkayıp, iyice süzdüğünüz mercimekleri ve tuz ekleyip, orta ateşte ve karıştırarak 4-5 dak. daha kavurmaya devam edin. 

* 2 su bardağı suyu ekleyip, karıştırın. Kaynamaya başlayınca ateşi kısıp, tencerenin kapağını kapatın. Ara ara karıştırarak dibinin tutmasına engel olun. 

* Tencereyi ateşten almaya yakın kimyon ve zerdeçalı ekleyip, karıştırın. Suyunu iyice çekip, taneli püre kıvamına gelen mercimeği ateşten alın.

* Pürüzsüz olana kadar blenderdan geçirin. Suyla ıslattığınız bir cam kaba boşaltın. İyice soğuyana kadar, birkaç saat bekletin. (Soğuk yemeyi tercih ederseniz son 1 saat buzdolabına koyun)

* Ters çevirerek servis tabağına aktarın. Üstünü arzu ettiğiniz şekilde süsleyerek servis yapın. 

Not: Mercimeğinizin cinsine göre arada yarım bardak kadar daha su eklemeniz gerekebilir. 

Not: Kaynamaya başladıktan sonra iyice kısık ateşe almayı ve arada karıştırmayı ihmal etmeyin. Böylece hem dibi tutmaz hem de mercimekler eşit pişer. Taşmasını da önlemiş olursunuz. 

Not: Eğer siz taneli bir kıvam seviyorsanız blenderdan geçirme aşamasını kısa tutun. 

Not: Üzerini orijinal tarifteki gibi kırmızı soğanla, dereotuyla ya da benim yaptığım gibi yeşil soğanla süsleyerek servis yapabilirsiniz. Servis sırasında gezdireceğiniz biraz zeytinyağı da tadını yukarı çıkaracaktır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder